Impresum

Autor

Milan Dereta

Milan Dereta, gitarista i kompozitor, završio je srednju muzičku školu Vatroslav Lisinski (instrumentalni i teoretski odsek), u klasi prof. Aleksandra Hadži-Đorđevića 2004. godine. Nekoliko godina kasnije, završio je master studije (2009) i specijalističke akademske umetničke studije (2011) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića.

Tokom studija učestvovao je na mnogim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, kao solista i kao član kamernih ansambala (prva nagrada na republičkom takmičenju 2002. godine). Nastupao je na mnogim mestima u Beogradu i Srbiji, a njegovi nastupi zabeleženi su u velikom broju radio i tv emisija.

Prethodnih sedam godina ostvario je uspešnu saradnju sa četiri ansambla, svirajući tradicionalnu argentinsku muziku (tango i milonga), tradicionalnu portugalsku muziku (fado), tradicionalnu rusku muziku (ruske romanse) i špansku ambijentalnu muziku (Six Strings and a Piece of Wood). Takođe, Milan je član orkestra u pozorištu i kamernoj operi Madlenianum u Beogradu, gde više od sedam sezona izvodi mjuzikle Les Miserables i Rebbeca svirajući klasičnu i električnu gitaru.

Bavi se komponovanjem i aranžiranjem muzike. Napisao je: brojna dela za gitaru i kamerne sastave u klasičnom i filmskom žanru; muziku za dva igrano-dokumentarna filma (Aleksandar Solovjev i Vladimir Dvorniković) iz ciklusa Zaboravljeni umovi Srbije koji su se emitovali na RTS-u 2006.

Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada od kojih se ističu:

  • Laureat Republičkog takmičenja 2016. za soliste u trećoj kategoriji;
  • I nagrada na Republičkom takmičenju 2016. duo gitara;
  • I nagrada na Republičkom takmičenju 2017. trio gitara;
  • I nagrada na Gitarart festivalu 2017. trio gitara;
  • I nagrada UMBPS 2017. trio gitara;
  • I nagrada na takmičenju S.Binički 2017. trio gitara.

U novembru 2015. u saradnji sa dvojicom kolega gitarista osniva školu gitare Artino, za koju 2016. objavljuje prvo izdanje multimedijalnog udžbenika Artino – Vodič za početnike.

Multimedijalna veb-aplikacija Artino objavljena 2018. predstavlja nadgradnju postojećeg udžbenika i temelj novog vida edukacije u polju muzike.

Radi kao profesor u muzičkoj školi Vatroslav Lisinski.

Silvan Studio

Multimedijalni sadržaji Artino škole za gitaru podstiču postepeno razvijanje gitarske mehanike kroz niz audio-video sekvenci koje ujedno organizuju vaše vežbanje. Lekcije su odsvirane sporo, u nekoliko različitih brzina, što omogućava razumevanje i postupnost u vežbanju.

  • Pogodan za osobe svih uzrasta
  • Naučite da koristite desnu ruku bez trzalice
  • Savladajte čitanje nota i tabulature